M Dimitrova„Скъпи ученици, пожелавам ви да уважавате своите учители, вземете от тях всичко, което могат да ви дадат. Черпете с пълни шепи от тяхната мъдрост, знания и опит. Бъдете любознателни и мечтайте! Това винаги ще ви тласка към развитие и ще ви води към нови хоризонти…Но не забравяйте – пътищата са много и човек е свободен да променя своя избор.

Скъпи зрелостници, бъдете свободни! Свободата е заразителна. Бъдете тревожно свободни, а не спокойно управлявани. Не вярвайте на тези, които ви кажат, че асансьорите не работят, защото 5 века сме били под турско робство. Това не е така – не работят заради самите нас. Не бъдете черногледи, макар че черногледството е на мода, а вярата в самите нас минава за отживелица. Не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят отстрани. Мислете сами!

Уважаеми колеги, древните народи – елини, китайци, перси, юдеи, са изписвали думата учител с главна буква неслучайно, защото учителите са тези, които са притежавали всичко – знание, мъдрост, опит. Вие, скъпи учители, тези, заради които всички са тук, това, което създавате, е трудно да се пипне.  Но дълго след като изчезнат и последните следи от пътищата, построени от римляните, остават идеите на Цицерон, на Сенека, на св. Августин. И те осветяват пътя на обществото напред. Желая ви здраве и сили, които ще са ви нужни, за да раздавате любов, знание, опит и вдъхновение.

А вас, родители, бих искала да уверя, че децата ви са в сигурни ръце. Че обичаме това, което правим. Че нашата мисъл и грижа е за вашите деца, нашите ученици. Бъдете наши съмишленици, които ни подкрепят и помагат в трудния път на възпитание и обучение.  Желая ви здраве и благоденствие. За всички – щастлива и ползотворна учебна година, която да запомните завинаги!”

 

~ Реч на Мариана Димитрова по случай откриването на учебната година
15.09.2017г.